Jak wykorzystać ryż, co zrobić z ryżem który został? Ryż z jajkiem po azjatycku!


Przychodzę do was dzisiaj z przepisem na zdrowy, szybki, prosty lunch, albo na dodatek np. do kotletów schabowych w panko, czy nawet pulpecików azjatyckich. Warto go zrobić zwłaszcza wtedy, kiedy nie wiemy, co zrobić z pozostałym ryżem po obiedzie. To naprawdę jest coś, co warto spróbować, zwłaszcza, że spotkacie go wszędzie w azjatyckiej kuchni. To coś jak nasze smażone ziemniaczki :>

Składniki:

2 filiżanki ugotowanego ryżu (najlepiej schłodzonego)
2 jajka
2 łyżki oleju sezamowego
2-3 łyżki sosu sojowego (wedle smaku)
Kilka gałązek świeżego szczypiorku lub cebulki dymki, posiekane
Opcjonalnie: odrobina sezamu do posypania
Sól i pieprz do smaku
Instrukcja:

Przygotowanie składników: Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz schłodzony ryż gotowy, możesz go użyć od razu. Posiekaj szczypiorek lub cebulkę dymkę na drobne kawałki.

Smażenie jajek: W rondelku lub na patelni rozgrzej odrobinę oleju sezamowego. Ubij jajka w miseczce i lekko rozmieszaj. Wlej jajka na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu, mieszając delikatnie, aż się zetną i staną się miękkie, jak jajeczna masa (tak jak przy jajecznicach). Przenieś usmażone jajka na talerz i odstaw na bok.

Smażenie ryżu: Na tej samej patelni lub wok, w którym smażyłeś jajka, dodaj resztę oleju sezamowego. Dodaj ugotowany ryż i smaż go przez kilka minut, mieszając, aż ryż się podgrzeje i zacznie nabierać aromatu oleju sezamowego.

Dodawanie sosu: Polej ryż sosem sojowym, delikatnie mieszając, aby równomiernie rozprowadzić sos i nadać ryżowi piękny, złoty kolor.

Połączenie składników: Pokrój usmażone jajka na mniejsze kawałki i dodaj do ryżu na patelni. Wymieszaj, aby jajka równomiernie rozłożyły się wśród ryżu.

Doprawianie: Jeśli potrzeba, dopraw ryż solą i pieprzem według własnego smaku. Jeśli chcesz, możesz również dodać odrobinę sezamu dla dodatkowego smaku i chrupkości.

Podawanie: Przełóż ryż z jajkiem i sosem sojowym na talerze. Posyp pokrojonym szczypiorkiem lub cebulką dymką.

Gotowe do jedzenia: Ryż jest teraz gotowy do podania! Możesz cieszyć się smakiem połączenia jajka, oleju sezamowego, sosu sojowego oraz świeżego szczypiorku lub cebulki dymki.
Ryż z jajkiem jako dodatek do obiadu :)



Ten przepis na Ryż z jajkiem, olejem sezamowym, sosem sojowym oraz szczypiorkiem lub cebulką dymką jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z granatem, cieciorką lub kurczakiem i pomidorkami, na podstawie z rukoli.

Kto pojął jak zrobić rosół, rozumie sztukę gotowania.

Kurczak w płatkach kukurydzianych i ziemniaczki w rozmarynie z piekarnika, brokułek i jogurtowy akcent.