Prosta szakszuka z pomidorami z puszki.

Siema. Dzisiaj znowu moja śniadaniowa klasyka, szakszuka.

Rano nie mam czasu na wyszukane śniadania (a któż ma?), a jednak stawiam na zdrowie- chciałabym pożyć długo w komforcie. Nie chcę narzekać, ale 30 latkowie też już odczuwają upływ czasu, także czasy, kiedy mogłam nie zjeść śniadania, czy wsunąć jakąś drożdżówkę odeszły w niepamięć. Realnie czuję różnicę, jedząc zdrowo.


Z definicji:

"Shakshuka to danie, w którym jajka są gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw, takich jak papryka, cebula, czosnek i kumin. Jest to danie popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Shakshuka może być podawana jako śniadanie, obiad lub kolacja."

Czyli- tanio, prosto, smacznie, niezawodnie, no i uniwersalne danie.

W wielu przepisach widziałam, że szakszuka jest robiona na świeżych pomidorach. Jasne, w sezonie nie ma lepszego rozwiązania, ale mamy styczeń, a coś jeść trzeba. A proszę mi uwierzyć, przy odrobinie roboty jest równie pysznie.

🍝Składniki na dwie porcje 

(uwaga- da się zrobić dla jednej osoby. Pomidorów daję wtedy mniej, wystarczy połowa puszki, ale patelnia musi być odpowiednio mniejsza)

• Puszka pomidorów 400 g/ podobna ilość passaty

• Trzy ząbki czosnku

• Kmin rzymski

• Odrobina ostrej papryki

• 6 jajek

• Sól, pieprz

• Odrobina awokado- cudownie komponuje się z jajkami i intensywnym sosem

😋Przyrządzanie

・Zaczynamy od sosu. Podsmażamy trochę czosnek na oliwie i dodajemy pomidory. Tak, aby się nie przypalił, nie zgorzkniał.

Od razu solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy do jeszcze zimnych pomidorów. Mieszamy je tylko raz- pozostawiamy sos do odparowania, w przeciwnym przypadku zacznie strzelać i się przypalać.

・Przykrywamy albo pozostawiamy odkryte/półprzykryte i dajemy temu z 15 minut lub więcej na palniku o mocy 5-6. Z cebulą i czosnkiem można trochę dłużej posmażyć, aby smaki się przegryzły.

・Wbijamy jajka i przykrywamy patelnię o ile mamy taką możliwość. Czekamy, aż białka się zetną i lekko zakryją żółtka, ale nie dłużej, aby zachować ich płynność.

・Zdejmujemy z patelni, wkrajamy awokado, podajemy i zajadamy bagietką, z masłem czosnkowym lub suchą. Najlepiej smakuje zmieszany sos z żółtek i pomidorów podany na bagietce ☺



Opcjonalnie można zrobić szakszukę z mięsem, innymi warzywami które dodajemy pod koniec gotowania sosu- mój faworyt to hiszpańska szakszuka z chorizo, kukurydzą i fasolą. Podaję ją wtedy również z kolendrą.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z granatem, cieciorką lub kurczakiem i pomidorkami, na podstawie z rukoli.

Kto pojął jak zrobić rosół, rozumie sztukę gotowania.

Kurczak w płatkach kukurydzianych i ziemniaczki w rozmarynie z piekarnika, brokułek i jogurtowy akcent.